לידות בית - לא מה שחשבת

לידות בית מקובלות מאוד במדינות רבות בעולם, יש מדינות בהן זו היא ההמלצה הגורפת עבור נשים בהריון בסיכון נמוך.  ישראל היא בין המדינות המערביות המפותחות הבודדות בה לא רק שלא מעודדים לידות בית, אלא מייצרים תנאים בהם לנשים יהיה קשה מאוד ללדת בבית.

אין חוק האוסר על אישה ללדת בית. גם בהריון בסיכון גבוה. יש הנחיית משרד הבריאות (חוזר מנכ"ל לידות הבית) האוסרת על אנשי מקצוע לסייע לה, כך נולדות להן לעתים לידות "אנאסיסטד" – לידות ללא סיוע של אנשי מקצוע.

 

מחקרים רבים שבחנו לידות בית מתוכננות, לעומת לידות בית חולים הראו כי הסיכוי ללידה תקינה בבית גבוה משמעותית. לשם השוואה, רק כ-5% מלידות הבית מסתיימות בניתוח, לעומת 15-20% מלידות בית החולים. אחוז זעום של לידות בית מסתיים עם התערבות מכשירנית (עד 3%) וחתך חיץ הוא נדיר מאוד, לעומת בתי חולים בהם זה מאוד נפוץ - בעיקר בלידה ראשונה.

התוצאות האימהיות בלידות בית ולידות בית חולים דומות עם יתרון ללידות הבית בכל הקשור לחתך חיץ, זיהום, אשפוז ממושך, קרעים קשים וכדומה. כמובן יש משמעותית פחות לידות ואקום ומלקחיים ומתן אפידורל שיכול להוביל לתוצאות לוואי ארוכות טווח.

התוצאות אצל תינוקות דומות גם הן בטווח הקצר. ישנם הבדלים מזעריים בין תוצאות לידות בית חולים ללידות בית, ללא עליה משמעותית בסיכונים לתינוק. בטווח הארוך ישנם יתרונות רבים, אחד מהם הוא הסיכוי הנמוך להיוולד בניתוח או לעבור לידה מכשירנית / עם חומרי הרדמה ופיטוצין.

לידות בית אחרי קיסרי? מחקר אנגלי שפורסם ב- 2015 הציג נתונים מרשימים כשהשווה יולדות ויב"ק בבית ובבית חולים.

87% מיולדות הבית ילדו בלידה תקינה נרתיקית לעומת 69% שילדו בבית חולים!

אמנם היה 37% פינוי מהבית להמשך לידה בבית חולים, אך מרבית הפינויים לא בשלב הפעיל, הרקע השכיח לפינוי הוא חוסר התקדמות.

פינוי לאחר הלידה היה בעיקר לאור קרעים (לא על רקע מצבים מסכני חיים).

אחוזי הפגיעה בעוברים היו דומים (1.57% בית חולים לעומת 1.87% בבית). במחקר בו בחנו לידות של כ-1,500 נשים היו 4 עוברים שלא שרדו בלידה – שניים בכל קבוצה. קבוצת יולדות הבית הייתה 239 והיתר היו לידות בית חולים.

ארה"ב הנחשבת למדינה עם אחוז ניתוחים קיסריים מאוד גבוה, הציגה נתונים מפתיעים במחקר "צפון אמריקה" שכלל גם את קנדה ופורסם ב-2010 על בסיס נתונים מהשנים 04-09.

93% מיולדות הבית ילדו בלידה טבעית ללא כל התערבות. בקרב הויב"קיות (יולדות לאחר ניתוח קיסרי) נרשמו 87% הצלחה בלידה וגינלית.

רק 12% פינוי לבית חולים (מרביתם הסתיימו בלידה תקינה) ו1.7% פגיעה בעובר, סביב הממוצע במחקרים קודמים.

למעשה ללא הבדל מלידות בית חולים.

מה התנאים ללידת בית? הריון תקין ללא גורמי סיכון (ללא סכרת, הערכת משקל עד 4 ק"ג, ללא מצבים רפואיים פעילים)

ליווי של גורם מוסמך המגיע גם עם כל הציוד הרפואי הנדרש כולל ציוד למצבי חירום.

מרחק של עד חצי שעה מבית חולים במקרה הצורך לפינוי.

לא כל מי שרוצה ללדת לידה טבעית חייבת ללדת בבית כדי למקסם סיכויי הצלחה.

שנים של הפחדה הטמיעו בנו פחדים עמוקים וזה מספיק כדי לא לאפשר את תחושת הבטחון הנדרשת ללידה. לכן, לא לכולן לידת בית תרגיש הדבר הנכון והבטוח וזה בסדר גמור.



לידת בית הינה אפשרות לגיטימית אם כי לא פשוטה לביצוע, למי שמרגישה בטוחה ברצון שלה וביכולת שלה ללדת בסביבה ביתית. רצוי ליצור קשר עם מיילדת בית בשלב מוקדם יחסית (אין הרבה והן נתפסות מהר) ולהיערך לוגיסטית ללידה ולאחריה.

למרות שמדובר בלידה שדורשת מאיתנו יותר השקעה (כספית ולוגיסטית) מדובר בדרך מצוינת למקסם את הסיכוי שלנו ללידה בריאה וטובה, למי שבאמת מרגישה את הבטחון בבחירה הזו.