לידה אחרי שני ניתוחים קיסריים - איך לצאת לדרך
לפני עשר שנים כשהייתי בהריון השלישי שלי לאחר שני ניתוחים קיסריים קודמים, פתחתי גוגל והקלדתי - "לידה אחרי 2 קיסרי".
יצאתי לדרך, עם מעט מאוד מידע שהיה בזמנו, קראתי כל מחקר וכל נייר עמדה, השוואות סיכויים וסיכונים, הרוב באנגלית כי המידע בעברית היה הרבה פחות נגיש - אבל הבנתי מהר מאוד, שזו אפשרות. לא נטולת סיכונים, אבל גם ניתוח שלישי אינו נטול סיכונים. הסיכויים לעומת זאת דיברו אליי ממש - לסיים לידה בריאה, ללא פתיחת בטן נוספת, החלמה פשוטה יותר, יכולת לטפל בתינוקת שלי ובשני הילדים הקטנים בבית, לא להיפרד ממנה, להתחיל את האימהות השלישית שלי אחרת - והכי חשוב, לתת לי ולה בריאות בטווח הקצר והארוך.
יצאתי לדרך, היא הייתה לא פשוטה ומלאת רגעי שבירה, היו לי שליחות ושליחים מדויקים בדרך - ורגע הלידה, שינה את חיי מקצה לקצה.
אם הגעתן עד לפה או הגעתן לפה, אתן כנראה שוקלות את האפשרות. אנסה למפות לכן איך יוצאות לדרך.
תחנה ראשונה לפני הכול - להחליט שאתן רוצות את זה, או שוקלות לרצות את זה - להבין טוב טוב מה זה אומר ולהיות מוכנות לכך שאתן הולכות לשחות נגד הזרם. זה לא אומר דבר על הבחירה שלכן חוץ מזה - תמיד קשה יותר לשחות נגד הזרם.
דוחות הניתוחים הקודמים - לא טפסי שחרור או אשפוז אלא דו"ח בו מתואר מהלך הניתוח שלכן. את הדוחות ניתן לבקש ממחלקת רשומות רפואיות בבית החולים בו נותחתן. יש לכן כמה אפשרויות - לבקש מהרופא שיזמין עבורכן ואז זה בלי תשלום. או לפנות ישירות למחלקת רשומות רפואיות ולבקש. יבקשו מכן להציג תעודה מזהה ולשלם אגרה.
יש דוחות- אז מה כתוב שם? צריך להסתכל על מהלך הניתוח. מיקום החתך ברחם (אנחנו שואפות לחתך רוחבי נמוך) בכמה שכבות הרחם נתפרה, האם תועדו הידבקויות או קושי בחילוץ. האם היו אקסטנציות (הארכת החתך הניתוחי), אורכן יתועד בס"מ וכיוון - לרוחב או לאורך. וכל פרט נוסף שעלול להעיד על סיבוך במהלך הניתוח.
למידה - מה הם הסיכונים בלידה לאחר 2-3 ניתוחים ולעומתם מה הסיכונים בניתוח חוזר? יש כאן באתר מאמר שעוסק בלידה רגילה לאחר שני ניתוחים קיסריים, מוזמנות לפנות אליי ואשלח לכן חומרים נוספים, מאמרים, מחקרים. יש כמה אתרים מצוינים המרכזים את כל המידע סביב לידה לאחר קיסרי, ממליצה מאוד על - www.vbacfacts.com.
בסיום תהליך הלמידה שלכן חשוב שתבינו לעומק את הסיכונים בכל אפשרות ומה אתן באופן אישי תופסות כמתאים יותר לכן - למצבכן הבריאותי, אורח החיים, תפיסות בנוגע ללידה. כמה פחד האפשרות של לידה מעוררת בכן או כמה התרגשות ? זוהי לא הבחירה הנכונה לכל אחת, אבל מי שזו הבחירה הנכונה עבורה - תדע את זה.
גיוס תמיכה - זהו תהליך לא פשוט לעבור לבד, האחריות בהחלטה שלכן גדולה מאוד, בעיקר כשאתן הולכות נגד הזרם והוא לפעמים אכזרי ומחליש. אז שתפו בן זוג, חברה טובה, אמא או דולה, ייצרו לכן מעגל תמיכה. זה המקום להגיד ששיתוף בן הזוג במידע, כולל מחקרים ונתונים סטטיסטיים, יחזק אתכן ויעזור לגייס את התמיכה הנדרשת.
איפה ללדת? אתן לא חייבות להחליט מיד. תמיד אפשר לשנות דעה, כולל ממש לפני הלידה ואפילו במהלכה.
בכל בית חולים מחויבים לקבל את הסכמתכן לניתוח ולא ניתן לנתח אתכן ללא הסכמה - כך גם לא ניתן למנוע מכן ללדת. יחד עם זאת, לנהל מלחמה על הצוות המטפל בכן (ושכפוף לנהלים ומגבלות ולא יכול להמליץ בהכרח על דעתו האישית) להתנגד לניתוח בתוקף (גם אם הוא נדרש) או להתעקש על לידה - אינה הדרך הבריאה ללדת, לדעתי. תעדיפו בית חולים שבו מכירים היטב לידות ויב2"ק (לניאדו ותל השומר בעיקר) תקיימו פגישה מקדימה לתיאום ציפיות והצגת הסיכונים לכאן ולכאן, היו קשובות אך החלטיות ובעיקר - תמנעו מללכת ראש בראש. בפועל, כשתתפתח לידה ספונטנית ותגיעו ללדת, יעשו הכל כדי שתצליחו כי הצוות קודם כל רוצה בטובתכן.
דולה - דולה היא תמיכה משמעותית בלידה. הוכחה כמשפרת את חוויית הלידה, פחות קיסריים והתערבויות. היא איתכן ובשבילכן באופן רציף - להקלה בכאב, תמיכה רגשית, תיווך מול הצוות הרפואי, התייעצות, לליווי גם במהלך ההריון, אפילו להחזקת המוניטור והנעת האגן או ניעור הגון כשיש צורך! תעשו לעצמכן טובה ואל תבואו בלי תמיכה.
הכנה טובה ללידה - קריאה רלוונטית ("לידה פעילה", "מיילדות רוחנית"), תזונה ופעילות מתונה, למידת שלבי הלידה ולמה לצפות, טכניקות התמודדות עם צירים. ככל שתכינו ארגז כלים ללידה - יהיה לכן קל יותר להתמודד.
את מי כדאי לפגוש בדרך?
אשת מקצוע לעיבוד לידה - תהליך חשוב שינקה אתכן מהחוויות של הלידות הקודמות, ייתן תובנות ושקט נפשי ללידה הקרבה. יש כמה שיטות, כל אחת שתבחר לה מה מדבר אליה.
פיזיותרפיסטית רצפת אגן - להדרכה לגבי עיסוי פרינאום, נשימה ולחיצות בלידה.
כירופרקט/מטפלת באיזון אגן (אקווליבריו, אמבריו בלאנס, פמה, סובאדה - יש מגוון גישות) לסובלות מסימפיזיוליזיס או למי שהיה לה קושי בהתברגות בלידות קודמות.
מדקרת/רפלקסולוגית שתהיה לכן גם להכנה ללידה וגם לטיפול תומך לפני ותוך כדי הלידה.
רופאים תומכים - גם אם לא ילוו אתכן בלידה. לשמוע חוות דעת תומכת עושה המון.
אינכן חייבות לזרז דבר. גם עם הערכת המשקל גבוהה או שיש לכן היסטוריה של הריונות ארוכים. לידות אחרי קיסרי לא אוהבות התערבות עוד יותר מלידות "רגילות", אין מה למהר רק כי אתן אחרי קיסרי, הלידה תגיע כשהיא תגיע - תהיו אחראיות, תבצעו מעקב ובעיקר היו קשובות לאיתותי הגוף והעובר.
אחד השירותים שאני מציעה הוא ייעוץ בדרך לקבלת ההחלטה - סיוע בשלבים בדרך, הפניה לחומרי מחקר, עמדות מקצועיות, למידת הסיכונים והסיכויים וכמובן כל שאלה נוספת שתהיה לך. אם את מתלבטת או זקוקה להכוונה, אל תהססי לפנות.