סכרת הריון
סכרת הריון בפני עצמה זה נושא מאוד רחב, השתדלתי לתת את הדגש על לידות ויב"ק לסכרתיות.
סכרת הריון מאובחנת בכ-5% מההריונות כיום, והיא למעשה סכרת רק במהלך ההריון ולרוב חולפת לאחר הלידה. נשים הנמצאות בסיכון מוגבר הן נשים עם סכרת במשפחה (תורשתי) סכרת הריון בהריונות קודמים ונשים בעלות משקל עודף. אבחון סכרת הריון מתבצע בשבוע 24-28 להריון באמצעות בדיקת סקר (העמסת 50 גרם סוכר) ובמידה והיא לא תקינה ביצוע העמסה מלאה של 100 גרם סוכר בה מודדים ערכי סוכר בצום, לאחר שעה, שעתיים ושלוש.
ערך תקין עבור בדיקת סקר – עד 140. ערך מעל 200 מאבחן סכרת ללא צורך בהעמסה "מלאה".
אבחון סכרת בהעמסה מלאה מתבצע על בסיס שני ערכים לא תקינים מבין הארבעה.
למרות מה שנכתב למעלה, זה לא כזה חד משמעי. ארגוני בריאות ואיגודים מקצועיים ואף רופאים על דעתם האישית משנים את דרכי האבחון וההגדרות תדירות. היום למשל עולות המלצות כלל לא לבצע העמסה של 50 גרם אלא 75 גרם (כהעמסה מלאה) או לבצע את הבדיקה רק למי שנמצאת בקבוצות הסיכון. חלק מדברים על מדד אחד חריג כמספק לאבחון וחלק מאבחנים "סכרת הריון לא מאובחנת" כי לדעתם יש סכרת אך הבדיקות לא מצליחות לגלות אותה. הפרמטרים לאבחון סכרת מורכבים יותר מהבדיקות של ההעמסה ולפעמים סיפור ההריון והעובר יצביעו לנו שאכן יש סכרת - גם אם הבדיקות הצביעו אחרת.
חשוב לדעת שבדיקות העמסת סוכר, יש בהן גם פוטנציאל מסוים לנזק. מדובר בכמות גדולה מאוד של סוכר לגוף שגם ככה עמוס מעל ומעבר, הבדיקה יכולה להוות טריגר להתפרצות מצבים רפואיים, הרגשה כללית רעה מאוד, בחילות והקאות. רוב הנשים אמנם לא נהנות ממנה, אבל עוברות אותה בצורה טובה.
זה לא אומר שלא חשוב לאבחן סכרת, נהפוכו! זה חשוב מאוד, ויש עוד דרכים. חלק מהנשים בוחרות בבדיקת גליקומטר כחלופה בריאה יותר, ומבצעות ניטור ערכי סוכר עצמאי במשך שבועיים - דרך מדויקת לאבחון.
סכרת הריון לאחר אבחון יכולה להיות מאוזנת עם תזונה בלבד (לערכי סוכר תקינים) מאוזנת עם אינסולין / טיפול תרופתי או לא מאוזנת כלל. כאשר היא מאוזנת בתזונה לא תהיה לכך כמעט שום השלכה על ההריון והלידה למעט מעקב צמוד יותר. סכרת המאוזנת עם אינסולין וסכרת לא מאוזנת ידרשו מעקב יותר משמעותי במרפאות הריון בסיכון.
איך סכרת הריון משפיעה על הלידה?
החששות המרכזיים הם השפעה על תפקוד השיליה לקראת סוף ההריון, ריבוי מים ומשקל העובר - וליתר דיוק, פיזור המשקל בגופו. בעוד שאיגוד הגניקולוגים ממליץ על לידה וגינלית עד משקל של 4.5 ק"ג, במקרה של סכרת הריון ההמלצה היא עד 4 ק"ג היות ועוברים סכרתיים נוטים לגדול באזור הבטן והכתפיים מה שעלול להקשות על לידתם. חשש נוסף הוא ירידה בתפקוד השליה החל משבוע 38 (ואף תמותת עוברים ברחם במקרים נדירים מאוד מאוד). כל האמור מתייחס לסכרת שאינה מאוזנת בתזונה או תרופתית. ההתייחסות לסכרת מאוזנת אמורה להיות שונה היות ולמעשה לא מתקיימים התנאים המלאים לסיכונים הללו.
במחקרים ההמלצה היא לא ליילד מוקדם מדי במקרה של סכרת הריון היות וריאות העוברים הסוכרתיים עלולות להתפתח פחות טוב מומלץ להמתין לשבוע 39 לערך על מנת להתניע לידה - כמובן שבהתאם לנתונים נוספים של הריונך.
במידה והסכרת מאוזנת אין המלצה גורפת או תמיכה מחקרית בהשראת לידה! בסכרת מאוזנת תרופתית, ימליצו על השראת לידה סביב שבוע 38 - 39, בכל בית חולים הנוהל מעט שונה.
ויב"ק - לידה לאחר קיסרי עם סכרת הריון? באופן מפתיע היו מחקרים שבחנו את הסיכוי ללידה וגינלית לאחר קיסרי עם סכרת הריון. אחד מהם שפורסם בשנת 2011 בחן 600 יולדות עם סכרת הריון שבחרו ללדת ויב"ק ואמנם מצא הבדלים בסיכויי ההצלחה (75% לעומת 63% ) אך אלו לא היו מובהקים סטטיסטית. המחקר כן הראה שלא היה כל הבדל בתוצאות בדגש על הסיכונים לאם ולעובר. כלומר, ויב"ק עם סכרת הריון או בלי היה עם תוצאות דומות לאם ולעובר ולא גרר סיכונים נוספים.
הקושי המשמעותי להשוואה בין לידה עם סכרת הריון ללידה בלי, נעוץ בכך שסכרת הריון לא עומדת בפני עצמה. לעתים היא קשורה באורח חיים, הסביבה של האישה ההרה המייצרת לחץ והפחדות יכולה להקשות עליה בלידה טבעית, לצד התערבויות המומלצות באופן תדיר - שלא מאפשרות ללידה טבעית להפתח, כך שאין לנו דרך באמת לדעת מה היו התוצאות. זהו אחד האתגרים בכלל במחקר סביב הריון ולידה.
בשורה התחתונה, סכרת הריון לאחר שאובחנה נמדדת במצבה. אם היא מאוזנת למעשה מדובר בהריון תקין ולידה תקינה עם תשומת לב ומעקב צמוד יותר. משקל העובר בפני עצמו אינו סיבה להשראת לידה או ניתוח. אלא יש צורך להסתכל על פרופורציות העובר לצד ההערכה הכללית ואף לבצע הערכה ידנית במישוש שהיא מדויקת יותר. גם בספרות הרפואית זוהי אינה סיבה לניתוח אלא מעקב צמוד יותר.