לידת עכוז
מה זה בכלל? מצג עכוז מתאר את החלק של עובר שנראה ראשון עם לידתו ("מציג"), למעשה העובר נמצא ברחם כאשר עכוזו או רגליו מופנים כלפי פתח האגן, במקום המצב השכיח שבו ראשו של העובר הוא החלק שפונה לכיוון האגן ותעלת הלידה. העובר מתהפך ברחם אימו לאורך ההריון, ולרוב בין שבוע 32 ל-34 הוא יסתובב עם ראשו למטה (החלק הכבד ביותר בגוף וככזה - גם מושך את העובר למטה). אם כי ישנם עוברים המתהפכים בשבועות מאוחרים יותר ואפילו בסמיכות ללידה עצמה.
יש הבדל בן מנח ומצג? בוודאי! כשמדברים על מיקום העובר ברחם מתייחסים לשני מרכיבים: הראשון: מנח - מתאר את כיוון גופו של העובר ביחס לגוף האם, אורכי (ראש או ישבן כלפי מעלה), רוחבי (תנוחת שכיבה) או אלכסוני. והשני: מצג- פירושו כיון העובר אל תעלת הלידה (מצג ראש- השכיח, ומצג עכוז, השכיח פחות) - החלק הראשון שיגיח מתעלת הלידה.
ברוב המקרים לא ברורה לנו הסיבה להתמקמות העובר במצג עכוז, אך ישנן סיבות פיזיולוגיות שעשויות לגרום לו להישאר כך: ריבוי מי שפיר, הריון מרובה עוברים, צורת אגן של האם, שרירים רפויים של הבטן או הרחם ועוד. מצבה הרגשי של האם עשוי להוות פקטור גם הוא. חרדות, מתח, ופחד גורמים לכיווץ החלק התחתון של הרחם. השכיחות של לידת עכוז בקרב אם חרדה גבוה יותר בהשוואה לנשים אחרון בהריון.
מה אומרת הסטטיסטיקה? 3%-4% מן העוברים אינם מצליחים להתהפך למצג ראש, ונשארים במצג עכוז. התופעה נפוצה יותר בלידה מוקדמת, אצל פגים, הריון מרובה עוברים, בלידה שניה וכאשר ישנם מומים ברחם או אצל העובר.
מצג עכוז היא תופעה ייחודית. בזמן הלידה קיים סיכוי מאוד קלוש של כליאת ראש העובר באגן האישה. מבחינת מספרים מדובר על לידה אחת לאלף, אשר בה נראה מצב של נזק ממשי. חשוב לדעת כי אחוז זה יורד באופן משמעותי כאשר ישנה לידה נרתיקית בעברה של האישה. במצג עכוז יתכן מצב של שמט חבל הטבור. כאשר סיבוך זה מתרחש בשלבי לידה מתקדמים, עדיין ניתן ליילד נרתיקית מפני שהלחץ אינו משמעותי.
לא תמיד הייתה קיימת רתיעה מיילוד עכוזים, ועד לפני כ-25 שנים מדובר היה באופציה סבירה לחלוטין, שלא דרשה התלבטויות ולא נתפסה כמסוכנת. אז מה קרה בדרך? פרסום של מחקר קנדי (אשר הופסק באמצע) אשר הצביע על סיכונים בלידות עכוז. למרות שהמחקר זכה לביקורות נוקבות ותוצאותיו אינן מדויקות כלל, הוא השפיע באופן ניכר על בתי חולים ברחבי העולם. אנשי המקצוע איבדו את המיומנות ליילד תינוקות עכוז בלידה נרתיקית.
ומה כיום? בשנים האחרונות נושבות רוחות של שינוי. אנו עדים לכך כי יותר ויותר רופאים יוצאים בהצהרות כי לידת עכוז הינה לידה רגילה, ואינה כרוכה בשיעור קרעים גבוה יותר, או בבעיה מובהקת אחרת לעומת לידה במצג ראש. נייר עמדה של האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה ממליץ לאפשר לידת עכוז למי שרוצה בכך (גם אצל יולדת שזהו הריונה הראשון) בהערכת משקל עד 3800 ק"ג.
היפוך עובר ממצג עכוז לראש - כאשר האלטרנטיבה הינה ניתוח קיסרי, מומלץ לבחון את זה, היום קיימות שיטות רבות. החל מטבעיות ללא מגע או לחץ ועד היפוך חיצוני. היפוך חיצוני ייעשה ע"י רופא בעזרת לחץ פיזי מתון. ניתן לנסות דיקור סיני ומוקסה שזוהי קטורת העשויה מצמח הלענה. תנוחות שונות (הקלידו spinning babies בגוגל), ניתן לנסות היפוך במים: טיפול בו מגרים את המערכת הוסטיבולרית של התינוק ע"י התנועה והציפה במים. בבריכה נוצרת מעטפת לחץ הידרוסטאטי על הגוף היוצר לחץ של 60% יותר מאשר בסביבה יבשתית, ומאפשרת מצד אחד ציפה, ומצד שני לחץ בלתי מורגש אותו יכול המטפל לנצל להיפוך העובר. היפוכים אלו ניתן לבצע אצל מטפלות מים מוסמכות, מטפלות אמבריו-בלאנס, פיזיותרפיסטיות ולעתים גם מטפלות אקווליבריו. את כל ההיפוכים מבצעים בדרך כלל בחודש התשיעי. אחוזי ההצלחה לכל השיטות נעים בין 50% ל- 70% שזה ממש לא מעט.
עברת קיסרי או שניים.. האם תוכלי ללדת עובר במצג עכוז באופן טבעי? בעיקרון, רוב בתי החולים לא ממליצים על לידות עכוז בכלל ולידות עכוז לאחר קיסרי בפרט. תמיד כדאי לבקש את חוות דעת ולקרוא מחקרים בתחום, ישנן לידות עכוז לאחר קיסרי וזה אפילו נחקר, אך בהיקפים מאוד נמוכים שלא מאפשרים המלצות רוחביות. יש אפשרות לבצע היפוך (לא חיצוני) גם לאחר שני ניתוחים, כמובן ללא הפעלת לחץ על הרחם.