לידה רגילה אחרי שני ניתוחים קיסריים


למרות הנהלים ברוב בתי החולים בארץ, כשסוקרים את הספרות הרפואית עולה שמדובר באפשרות סבירה, אחראית, נתמכת על ידי איגודי גניקולוגים באירופה ובארה"ב. מדובר בלידה שאמנם יש בה סיכון מוגבר אך באופן מוחלט הוא נמוך מאוד ואינו שונה משמעותית מניתוח קיסרי חוזר, ובפרמטרים רבים אף בטוח ממנו.

אישה לא צריכה לידה וגינלית קודמת כדי ללדת ויב2"ק - VBA2C - לידה רגילה לאחר שני ניתוחים קיסריים.

נכון שסיכויי ההצלחה עולים והסיכונים יורדים מעט, אז אם ילדת בעבר בלידה וגינלית את מועמדת מובילה ללידת ויב2"ק. אבל גם אם לא, הסיכויים שלך להצליח עדיין גבוהים והסיכונים עדיין נמוכים יחסית.


אז מה הם סיכויי ההצלחה?

סיכויי ההצלחה הם גבוהים כמעט כמו בלידה ללא קיסרי או לידה לאחר קיסרי אחד.

מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על סיכויי הצלחה בין 70 ל-76%. המחקרים בתחום נחשבים מוגבלים בגלל היקף הויב2"ק הנמוך יחסית וסוג המחקר, שצריך לקחת בחשבון המון משתנים משפיעים וכמובן, לא ניתן לבצע מחקר רנדומלי ולהתעלם מההיבטים הנפשיים והמאפיינים האישיים של כך אישה ואישה.

ובכל זאת נמצאו מספיק מחקרים גדולים ואיכותיים כדי שההמלצה להציע ויב2"ק תאומץ על ידי איגוד המיילדות האמריקאי.


הסיכונים ?

הסיכון לקרע ברחם הוא נמוך מאוד! קרע כולל בתוכו פרימה חלקית ומלאה של הצלקת הניתוחית. לרוב זו פרימה חלקית שמזוהה בזמן והאישה עוברת לניתוח קיסרי. במחקרים לא מבצעים הפרדה, מה שמוביל להצגת סיכון מוגבר, כאשר בפועל חלק גדול מהמקרים הינו פרימה חלקית בלבד.

נהוג לדבר על 0.7-1% של סיכון לקרע אחרי קיסרי אחד ו-1.4-1.9% סיכון אחרי שני קיסריים. יש מחקרים בהם הערך נמוך בהרבה סביב 0.9%.

מדובר במחקרים בהם כ-35% עד 50% מהנשים עברו השראה או זירוז לידה שידועים כמעלים סיכון לקרע ברחם. לכן הערכה סבירה שבלידה ללא התערבויות הנתון הזה נמוך עוד יותר.


במחקרים עדכניים, בהשוואה בין לידת ויב"ק, ויב2"ק וניתוח קיסרי חוזר, לא היו הבדלים מהותיים בין הסיכונים לאם ולעובר.  אם כבר נשים שנחסך מהן ניתוח קיסרי נוסף היו בסיכון נמוך יותר לסבול מהתוצאות הקצרות וארוכות הטווח של הניתוח.

הסיכונים לתמותה עוברית ונזק לעובר כתוצאה מהלידה אמנם עולים מ-0.05% ל-0.09% אך מדובר בסיכונים מוחלטים כה נמוכים שהשוני ביניהם אינו מצדיק המלצה על ניתוח קיסרי חוזר בצורה גורפת. עוד אמירה מאוד חשובה היא שהנתונים האלה מבוססים על מחקרים בלידות מתחילת שנות ה-2000 ולא לוקחים בחשבון את ההתקדמות בטיפול הרפואי באמהות ותינוקות מאז.


ניתן לבצע השראה וזירוז בלידה לאחר שני קיסריים בצורה מושכלת ומותאמת. ההמלצה והנהלים בארץ כיום הם לא לבצע זירוז והשראה, ונשים רבות למעשה נותרות עם האופציה היחידה של קיסרי חוזר. המחקרים מצביעים כי גם עם השראת לידה וזירוז, הסיכונים דומים מאוד לאלו של קיסרי חוזר. יותר מזה,  רוב המחקרים בתחום מתבססים על לידות עם זירוז כך שהסיכון לקרע כבר משכלל בתוכו את ההתערבויות. ברוב בתי החולים בישראל לא יבצעו השראת לידה או זירוז, ברובם כן יהיה שימוש מדוד מאוד בפיטוצין במינון נמוך לאחר קיסרי אחד.


הסיכונים בניתוח חוזר


ניתוח קיסרי הוא לא אופציה נטולת סיכון. בכל ניתוח יש סיכונים לטווח הקצר ולטווח הארוך לאם ולעובר. מניתוח לניתוח אישה מסתכנת בפגיעה באיכות חיים, פגיעה בפריון, סיבוכים בהריון הבא כולל שיליה נעוצה והפרדות שיליה ועוד ועוד. חשוב לזכור, כשמשווים ויב2"ק זה לא ללידה ללא קיסרי ברקע או ללידת ויב"ק! אלא לניתוח קיסרי שלישי  כאשר הסיכונים מוכפלים מניתוח לניתוח.


יש יתרון ללידה לא מאולחשת או לקיחת אפידורל בשלב מתקדם ככל שניתן, כמו בכל לידה אבל בלידה לאחר קיסרי במיוחד, בגלל הסיכון לקרע ובגלל המגבלה בשימוש באמצעים לזירוז. כמו בכל דבר גם לאפידורל יש יתרונות והוא יכול לקדם לידה בצורה נהדרת, אבל תזמון הוא הכל בחיים. סטטיסטית נשים שמגיעות לחדרי הלידה בלידה פעילה סביב פתיחה של 6 ס"מ בעלות סיכוי טוב יותר ללידת ויב"ק / ויב2"ק.


תמיכה של דולה, מיילדת או כל אשת מקצוע אחרת, בתהליך ההריון ובלידה עצמה, תורמת להצלחה שלך כיולדת יותר מכל היבט אחר. זה מאפשר הסכמה מדעת, תנועתיות, לקיחת אפידורל בשלב מתקדם או הימנעות ממנו, התנהלות בריאה מול הצוות, תמיכה רגשית והמון ידע קריטי למי שניגשת ללידת ויב2"ק.


חשוב לזכור: את זו שמחליטה לגבי אופן הלידה שלך. גם אם קיבלת המלצה, תשאלי שאלות, תחקרי, תבדקי את האפשרויות העומדות לרשותך. ישנם בתי חולים שתומכים יותר באפשרות של לידה רגילה לאחר שני ניתוחים, את יכולה להגיע לפגישה עם דוחות הניתוח ותיעוד מהלך הלידות כדי לקבל המלצה מותאמת אישית, לצד הבעת הרצון שלך בלידה רגילה.