בדיקות פתיחה במהלך הלידה
רוב היולדות יעברו מספר בדיקות פתיחה (להערכת פתיחת צוואר הרחם) במהלך הלידה שלהן. אחת עם הגעתן למיון יולדות ובהמשך מדי כשעה וחצי או לפי התקדמות הלידה. רוב היולדות מכירות שיש צורך בבדיקות פתיחה במהלך הלידה. השאלה היא למה? האם באמת לא תלדו אם לא יבדקו לכן פתיחה?
הבדיקה מתכתבת לא מעט עם עקומת פרידמן, שגורסת בלידה תקינה הפתיחה אמורה להתקדם בערך בס"מ אחד כל שעה עד שעה וחצי ועם תחילת שלב הלידה הפעילה (פתיחה 4 או 6 ס"מ תלוי את מי שואלים) בקצב מהיר יותר. הבדיקה אם כך אמורה לתת לצוות אינדיקציה איפה אתן יחסית לעקומה. אלא שהעקומה הופרכה כבר מזמן ויודעים שלידות ממש לא מתנהלות לפיה.
הבדיקה מתבצעת בהחדרת שתי אצבעות של הבודקת לנרתיק האישה ומישוש צוואר הרחם. המטרה היא להרגיש האם צוואר הרחם התרחב ועד כמה (מסגור ל-10 ס"מ או פתיחה מלאה) והאם הוא "מחוק" כלומר השתטח כך שאינו מורגש עוד. שני תהליכים שקורים די במקביל עם התקדמות הלידה. הבודקת תרגיש גם את מיקום הצוואר - אחורי או קדמי (ככל שהלידה מתקדמת) ואת המרקם שלו - קשה או רך, עם התקדמות הלידה.
יכול להיות מצב של פתיחה בצוואר הרחם - אך את כלל לא בלידה. בעיקר בלידות חוזרות מתגלה הרבה פעמים פתיחה פיזיולוגית של עד 3 ס"מ שאינה מעידה למעשה על לידה, בהעדר צירי לידה אפקטיביים. האם יכולים להיות צירים בלי פתיחה? בהחלט. כשהצירים הם בשלב הלטנטי ועדיין לא גורמים לפתיחה משמעותית ומחיקה של צוואר הרחם, הקורית עם התבססות הראש באגן וירידת העובר לכיוון תעלת הלידה.
עבורך - בדיקת פתיחה לא תמיד נדרשת, מאוד תלוי איך הלידה מתקדמת - אבל את תלדי גם בלי זה.
היא מיועדת בעיקר לצוות הרפואי ולא לאישה, על מנת לאמוד את התקדמות הלידה ולקבל החלטה, למשל האם להכניס את האישה לחדר לידה - היות וחדרי הלידה עמוסים ואין כוונה להכניס אליהם יולדות שאינן בלידה. הצוותים המיומנים יותר יסתפקו בשתי בדיקות- אחת בהתחלה כדי להבין האם מדובר בלידה פעילה ואחת נוספת כשיש לחץ המעיד על פתיחה מלאה. אחת המטרות היא להימנע מלחיצות כאשר הפתיחה אינה מלאה או שהצוואר אינו מחוק, כדי לא לפגוע בצוואר הרחם.
ולמה בעצם לא?
בדיקת פתיחה היא הליך פולשני. מרבית היולדות נרתעות ממנו ומרגישות פגיעה בפרטיות ובהתכנסות שכה נחוצה להתקדמות טובה של לידה. זה עלול לעצור או להאט לידה. אצל יולדות עם וגיניסימוס למשל, זה עלול להיות מאוד קריטי, כך גם יולדות עם רקע של פגיעה מינית.
בדיקת פתיחה עלולה לייצר אכזבה. אישה אחרי שעות של צירים שמגלה שאינה מתקדמת כפי שחשבה עלולה ממש להתאכזב ולהיכנס למצב שיפגע בהתקדמות הלידה שלה! בעוד שבפועל לרוב זה שולי והפתיחה יכולה להתקדם תוך שעות ואף דקות.
תדעו שבדיקות פתיחה בתחילת הלידה כואבות בהרבה מאשר בלידה פעילה ולקראת סופה - הצוואר קדמי יותר ורך יותר. ביצוע בדיקות בלי צירים או בתחילת הלידה, משאיר בגוף חווית כאב מכווצת - וכך גם בהמשך הלידה הבדיקות מייצרות כיווץ.
יש גם דרכים אחרות לאמוד התקדמות של לידה. התבוננות בהתנהגות של היולדת, תדירות הצירים ואורכם, התנועה שהגוף שלה מבקש, אופי הצירים שהיא מרגישה, מצבה התודעתי - וגם הפס הסגלגל המופיע מכיוון הישבן לגב. הפס נמצא אצל מרבית הנשים (לפי מחקרים) ואורכו נמצא קשור בהתקדמות הפתיחה.
ובכל זאת, מתי כן חשוב לבדוק?
כשיש צירים שנראים כצירי לידה (ארוכים ותכופים) אך אין התקדמות בפתיחה, ניתן לחשוד שהלידה לא מתקדמת טוב. אפילו, ניתן לחשוד שהצירים אינם אפקטיביים או שהעובר לא ממוקם נכון. במקרים מסוימים בלידה לאחר ניתוח קיסרי, צירים ללא פתיחה עלולים להיות סימן להיווצרות פרימה של הצלקת או קרע ברחם. לכן בהתאם להתנהלות הלידה נכון לשקול בדיקת פתיחה.
ליולדת יש את הזכות המלאה לסרב לבדיקה. כן, גם בלידה. נכון שכדי לקבל אתכן לחדר לידה ידרשו לפחות בדיקה אחת ואולי בהמשך נוספת כדי להעריך את המצב. אם תבחרו ללדת מחוץ לבית החולים היכולת שלכן לסרב או לשלוט בתדירות וכמות הבדיקות גדולה יותר. אך כמובן שגם בבית החולים זו עדיין זכותכן המלאה. בחלק מבתי החולים יש גם אפשרות לבדוק באמצעות אולטרסאונד חיצוני, כמובן שאם יש לך רקע שהופך את הבדיקה למורכבת - עדכני את הצוות ועדיף מבעוד מועד, וכך גם המלווים שלך.
הרבה פעמים הבדיקה משמשת גם לביצוע סטריפינג - הפרדה ידנית של קרומי שק מי השפיר מצוואר הרחם, במטרה לקדם את הלידה. ניתן לבצע סטריפינג רק כשיש פתיחה כלשהי שמאפשרת לבודק לעבור עם האצבעות את צוואר הרחם. יש לבקש אישור נפרד לביצוע הפעולה, והיא התערבות לכל דבר בתהליך הלידה - שעלולה לפקוע את שק מי השפיר בשלב מוקדם.
כמו כל דבר בלידה, בדיקת פתיחה היא עוד דרך, עוד מדד, לגבי ההתקדמות.
ישנם עוד מדדים (כמו להסתכל עליכן ולשמוע אתכן) אבל לפעמים היא באמת נדרשת - כדי לקבל החלטות מושכלות במהלך הלידה. תזכרו שמדובר בגוף שלכן, זכותכן לסרב, זכותכן לשאול שאלות ולבחון יחד עם הצוות חלופות - במידה ויש קושי ממשי או שלא השתכנעתן בנחיצותה.