השראה וזירוז לידה
קודם כל צריך להפריד בין המושגים.
השראת לידה היא מצב שבו מנסים לייצר התחלה של לידה בלי שיש כל סימן ללידה. מאפס למאה.
זירוז לעומת זאת, מבוצע מתוך לידה שכבר החלה אך לא מתקדמת כנדרש, כאשר האפשרות המובילה היא מתן פיטוצין.
מתי מבצעים השראת לידה? כשיש סיבה שבגללה נעדיף שהתינוק יהיה בחוץ מאשר בפנים, עם כל ההבנה שלי לקושי - רצון ללדת אינו אחת מהן, אם כי היום אפשר לבקש בחלק מבתי החולים השראת לידה ללא סיבה רפואית, לגבי ההסכמה - מאוד תלוי בנתונים שלך ובשבוע ההריון כמובן.
הסיבות המובילות להשראת לידה - רעלת הריון, סכרת הריון לא מאוזנת, חשד לעיכוב בגדילת העובר ברחם, הערכת משקל גבוהה של העובר (לא בכל משקל ובכל מצב) מיעוט מים קיצוני, ניטור לא תקין - ומצבים רפואיים נוספים אצל האם או העובר. גם בהריון שנמשך מעבר ל-41 שבועות, גם אם הוא תקין, יציעו לבצע השראת לידה מתוך סטטיסטיקה של עליה בסיכונים לקראת שבועות מתקדמים יותר.
מדובר בסיבה שכיחה להשראת לידה, אך כזו שאין לגביה הסכמה גורפת, לא לגבי המועד הקובע ולא לגבי הצורך.
יש מגוון שיטות להשראת לידה - מכניות ותרופתיות.
השיטות המכניות הן סטריפינג (הפשלת קרומי שק השפיר מצוואר הרחם בצורה ידנית) והחדרת צנטר בלון שמרחיב את צוואר הרחם.
השיטות התרופתיות הן שימוש בפרוסטגלנדינים סינטטיים להבשלת צוואר הרחם ויצירת צירים - באמצעות פרופס (טבליה המוחדרת לנרתיק) או כדור (ציטוטק). כמו כן נעשה שימוש בפיטוצין - אוקסיטוצין סינטטי, המייצר צירים בצורה מלאכותית לגוף.
מינון הפיטוצין מועלה בהדרגה בהתאם לתגובת היולדת והעובר - על מנת לייצר צירים סדירים ואפקטיביים, כאשר פעמים רבות התהליך שמתחיל באופן מלאכותי מפעיל לידה והאישה ממשיכה לייצר צירים עצמאית ללא סיוע תרופתי נוסף.
חסרונות בהשראת לידה?
אומר מראש שהכול תלוי בסיבה לביצוע השראת לידה מלכתחילה. אם קיים מצב רפואי המסכן את העובר או היולדת, לעתים זה לא רלוונטי והמטרה שלנו תהיה לצמצם את הנזק הנלווה, פשוט כי התועלת במקרה הזו היא משמעותית יותר. לעומת זאת, במקרים בהם השראת לידה היא לא הכרחית וניתן גם לבחור באופציה של מעקב והמתנה ללידה - חשוב מאוד להכיר את החסרונות.
השראת לידה אינה מתייחסת לבשלות העובר להיוולד- אנחנו לא יודעים עד הסוף מהו המנגנון המפעיל את הלידה, אך ההערכה המובילה היא שהועבר המגיע לבשלות מאותת לאימו שהוא מוכן להיוולד - מה שמפעיל את תהליך הלידה. הבשלות יכולה להתבטא במערכות שונות בגוף, בעיקר בריאות ובמערכת העצבים.
הפעלת לידה אינה טבעית לגוף ולעתים מסתיימת בלידות ארוכות יותר, כואבות יותר, כמעט תמיד עם אלחוש והתערבויות, ופעמים רבות בלידה מכשירנית או ניתוח. יולדות מתקשות להיות בתהליך לאורך הזמן, ללא שינה וללא מנוחה, ולידה היא משהו שדורש אנרגיה וכוח!
שימוש בפיטוצין בלידה מעלה את הסיכון לקרע ברחם - עם או בלי קיסרי ברקע. עם ניתוח אחד או שניים הסיכון היחסי עולה. התפתחות קרע תהיה לרוב בצלקת (פרימה חלקית או מלאה) אך יכול להתפתח גם קרע קטסטרופלי בשריר בכל מקום ברחם.
השראה וזירוז - אינם זריזים! מדובר הרבה פעמים בתהליך ארוך, לא כל אחת מגיבה לשיטות השונות ולפעמים נדרש שילוב על מנת להתניע לידה. איך בתהליך הזה בהכרח הסתכלות הוליסטית על העובר, איך והיכן ממוקם, האם המנח והמצב ברחם ובאגן הוא מיטבי ללידה.
בשלב מתקדם של השראת לידה או כזירוז, עושים שימוש גם בפקיעת שק מי השפיר באופן מלאכותי. גם זו פעולה שיכולה לקדם לידה - אך גם מסכנת בשמט חבל טבור (חבל הטבור יורד לכיוון הנרתיק לפני ראש העובר) השפעה על הניטור העוברי ופוטנציאל זיהום ככל שהלידה מתארכות.
את אחרי קיסרי ? רוב הסיכויים שהיכולת לבצע השראת לידה ו/או זירוז היא מוגבלת.
בכלל הסיכון המוגבר לקרע ברחם, לא עושים שימוש בשיטות תרופתיות ופיטוצין ניתן (אם בכלל) במינון מאוד נמוך בהתאם לנהלים של כל בית חולים. ניתן לעשות שימוש מושכל בשיטות המכניות - סטריפינג ובלון. לאחר שני ניתוחים יש בתי חולים שלא יבצעו שום פעולה וימליצו להיכנס לניתוח קיסרי חוזר (זו ההמלצה ממילא למי שבעברה שני ניתוחים) גם אם היולדת תבקש השראת לידה.
השראת לידה טבעית.
ישנן מלא שיטות- יחסי מין (בזרע יש פרוסטגלנדינים שמבשילים את צוואר הרחם, באורגזמה משתחרר אוקסיטוצין - הורמון האהבה שאחראי גם על הצירים, כך שזו שיטה די מדעית) הליכה על החוף, דיקור, רפלקסולוגיה, לישת בצק, תנועתיות. בעיקר המטרה היא לשחרור אוקסיטוצין ובשביל זה צריך לעסוק בפעילות חיובית שעושה לנו טוב - זה אומר לצחוק, לאהוב, להנות, ול-ה-ר-ג-ע.
כדי לפתח לידה רמות האדרנלין בגוף צריכות להיות נמוכות, באופן פרדוקסלי תהליכי השראת לידה וזירוז בבית חולים ובכלל מייצרים המון לחץ (בעיקר אם זה לא מצליח) מה שרק מעמיק את התסכול ומרחיק מאיתנו את הצירים המיוחלים.
נשים לאחר ניתוח קיסרי - אין מניעה לנסות להשרות לידה באמצעים טבעיים, למעט עיסוי פטמות (שגם הוא משחרר אוקסיטוצין) שעלול לגרום לצירים אגרסיביים ולא בטוחים לרחם עם צלקת, במידה ומחליטות ללכת על זה - בהשגחה וניטור.
הוצע לך השראת לידה או זירוז, מה ניתן לעשות ?
אם יש סיבה רפואית מוצדקת, נכנסות לתהליך עם כמה שיותר רוגע ותמיכה בגוף - ובך.
אם יש מרחב והתלבטות וסיבה היא לא אקוטית ודורשת התערבות מיידית, כמה דברים.
קודם כל, שמירה על הבריאות שלכן בהריון. מנוחה, שתיה, אכילה נכונה, פעילות מתונה, כך הסבירות שיהיה צורך בהשראת לידה תרד.
זה בסדר גמור ואפילו מומלץ לבקשת חוות דעת שניה (ושלישית) לגבי ההכרח לבצע השראת לידה, יש נהלים שונים, גישות שונות וחוות דעת שונות לגבי אותה סיטואציה בבתי חולים שונים. לדוגמא, מיעוט מאובחן בבדיקת אולטרסאונד ויש טווחי טעות גדולים. מומלץ לבקש להמתין מעט, לנוח, להרגע ולבצע בדיקה חוזרת בהנחה שהמיעוט אינו קיצוני ודורש התערבות מיידית.
במידה ויש סיבה - אבל גם מרחב המתנה, שווה לנסות קודם טבעי. אם התחברתן למשהו מהשיטות אפשר לנסות.
לא ציינתי שמן קיק, כי אני אישית פחות מתחברת לשיטה (שתיית השמן גורמת לפעילות מעיים אגרסיבית שיכולה גם להפעיל לידה) ובעיני היא מסוכנת לנשים - שעלולות להגיע ללידה מיובשות, מקיאות ומשלשלות. לאחר ניתוח קיסרי לא מומלץ. אבל זו אחת השיטות שמדוברת וקיימת - מילה ממני, תתייעצו לפני שאתן בוחרות בזה.
אם כבר הגעתן למצב שההשראה נדרשת וכלום לא עבד - תבחנו אפשרות של התחלה עם סטריפינג, השיטה ה"עדינה" מכולן לגוף ולפעמים מאוד יעילה, בעיקר בלידות חוזרות או כאשר כבר יש פתיחה קטנה של צוואר הרחם.
העניין בהשראת וזירוז לידה, הוא שזה קצת מלכוד. לפעמים זה יעבוד - מתי? כשגם ככה היינו מאוד קרובות ובשלות ונתנו לנו "דחיפה קטנה".
אבל לפעמים, בערך ברבע מהמקרים, זה יעבוד פחות טוב או לא יעבוד כלל. ואז אולי נקבל לידה קשה, ארוכה, גוף ותינוק שלא היו מוכנים לזה בכלל והתוצאה בהתאם.
השאלה מתי כדאי לשלם את מחיר השראת הלידה ? כשיש סכנה אמיתית לכן או לעובר, או אפילו מצב שמייצר סכנה כזו. גם אז תזכרו לשאול את השאלות - למה מבצעים את זה, מה החסרונות ומה עוד אפשר לעשות ?